Yanlış fotoğrafla kimlik tespiti yüzünden 3 yıl tutuklu kaldı: ‘Siyah ve yoksul olduğum için…’
Gözaltına Alınan Masum Kişi Yargı Kararıyla Aklanarak Serbest Bırakıldı
Güney Amerika ülkesi Brezilya’da, Rio de Janeiro’da kapıcılık yaparken gözaltına alınan ve 62 suçla suçlanan bir kişi, görgü tanıklarının fotoğraftaki kişinin kendisi olduğunu iddia etmesi sonucu üç yıl boyunca tutuklu kaldı. Ancak Brezilya Yüksek Mahkemesi, adamın suçsuz olduğunu kabul ederek serbest bıraktı.
Paulo Alberto da Silva Costa adlı kişiye 62 ayrı suçlama yöneltildiğinde şaşkına dönen Costa, suçlamaların çoğunun hırsızlık ve iki cinayet suçlaması olduğunu öğrendi. Polis, suçlunun Costa olduğuna görgü tanıklarının ve mağdurların ifadelerine dayanarak karar vermişti. Ancak Costa’nın daha önce hiçbir suç kaydı bulunmuyordu.
Costa, polisin Facebook profilinden aldığı fotoğrafların ‘şüpheli albümüne’ nasıl dahil edildiğini anlamakta güçlük çektiğini belirtti. Görülen hak ihlalleri sonucunda Costa, “Siyah ve yoksul olduğum için hayatım karartıldı ve haksız yere suçlandım” dedi.
Brezilya’daki bu tür hatalı tutuklama ve mahkumiyet vakaları maalesef nadir değil. Yüksek Mahkeme, yalnızca 2023 yılında 377 haksız mahkumiyet ya da tutuklama kararını iptal etti. Bu kararların çoğunda da tek delil mağdurların fotoğraf üzerinden kimlik tespiti yapmasıydı.
Polis merkezlerinde yaygın olan şüpheli albümlerinin kontrolsüz bir şekilde kullanılması, adalet sisteminde sorunları ortaya çıkarıyor. Fotoğrafların tek başına yeterli olmadığını belirten uzmanlar, benzer durumların yaşanmaması için yetkililerin daha dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.
Bu tarz hatalarla mücadelenin önemine dikkat çeken uzmanlar, adalet sisteminin temiz kalması ve masum insanların mağdur olmaması için daha sağlam adımlar atılması gerektiğini savunuyor.