Neandertallerin modern insanlarla nerede çiftleştiği ortaya çıktı!

Homo Sapiens ve Neandertallerin Melezleştiği Bölgeler Ortaya Çıktı

Bilim insanları, yapılan araştırmalar sonucunda Homo sapiens ve Neandertallerin, Pleyistosen döneminin sonlarında Güneybatı Asya ile Güneydoğu Avrupa’da melezleştiklerini ve bu bölgelerde temas noktalarının olduğunu ortaya koydu.

İran, Kuzey Irak ve Güneydoğu Türkiye’deki Zagros Dağları, bu melezleşmenin merkezi olarak belirlendi. Bölge, biyoçeşitliliği ve karmaşık topografyasıyla bilinirken, istikrarlı insan popülasyonlarına ev sahipliği yaparken aynı zamanda iklim değişiklikleri sırasında göç yolu olarak da kullanılmış olabilir.

Zagros Dağları’ndan elde edilen fosil kanıtları, Neandertaller ile anatomik olarak modern insanlar arasındaki melezleşme teorisini güçlendirmektedir. Shanidar Mağarası’nda bulunan Neandertal kalıntıları, bazı bireylerin çiçekler ile gömüldüğünü göstererek, Neandertallerin ritüel mezar uygulamalarına sahip olabileceğini de işaret etmektedir.

Araştırmacılar, ekolojik niş modelleme yöntemini kullanarak potansiyel melezleşme bölgelerini belirlemek için yeni bir yaklaşım geliştirmişlerdir. Sıcaklık, yağış ve arazi koşullarını analiz eden modeller, Zagros Dağları’nın Neandertaller ve modern insanlar için daha uygun hale geldiğini ve bu durumun melezleşme olasılığını artırmış olabileceğini ortaya koymuştur.

Uzmanlar, modern Afrikalı olmayan insanların genomlarının %1-4’ünün Neandertal kökenli olduğunu belirtmektedir. Bu genlerin, burun yapısı, acıya tolerans ve bazı sağlık durumlarına duyarlılık gibi çeşitli özellikleri etkilediği de vurgulanmaktadır.

Related Posts

500 bin kişilik bir medeniyet sulara gömüldü: Bilim insanları şimdi peşinde

Bir sabah uyandığınızda evinizin, mahallenizin hatta tüm ülkenizin okyanus tarafından yutulduğunu düşünün… Kulağa bilim kurgu gibi gelse de, bu sahne binlerce yıl önce gerçekten yaşandı.  Son bulgular, bu kayıp topraklarda bir zamanlar yarım milyondan fazla insanın yaşadığını gösteriyor.

Dünyada sivrisineklerin yaşamadığı tek ülke!

Yaz aylarının en can sıkıcı sorunlarından biri olan sivrisinek ısırıkları, çoğu insan için tatil keyfini gölgeleyen bir detay. Ancak bu rahatsızlığı hiç yaşamayan bir ülke var: İzlanda. Kuzey Atlantik’in ortasındaki bu benzersiz ada ülkesi, dünyada sivrisineklerin yaşamadığı tek yer olma unvanına sahip.

Yapay Zeka, satrançta 1970’lerden kalma Atari 2600’e yenildi

OpenAI’ın son model yapay zekâsı, sadece 8-bit’e sahip olan 28 yıllık cihazın mantığına kafa tutamadı.

İşte dünyanın en hızlı yılanı: Saatte 40 km hıza çıkıyor

Kara mambanın saatte 19 km/sa ile hız rekoru kırdığı düşünülürken, yeni bulgular gerçeği bambaşka bir boyuta taşıdı.

Nvidia, %92 pazar payı ile GPU pazarında rekor kırdı

Sert eleştirilere rağmen milyonlarca RTX 50 serisi grafik kartı satılırken, rakip satışları ise milyon barajına takıldı.

Cilt hastalıklarında yapay zeka devrimi

Melbourne’deki Monash Üniversitesi, Brisbane’deki Queensland Üniversitesi ve Viyana Tıp Üniversitesi’nden araştırmacılar, PanDerm isimli yeni bir yapay zekâ sistemini geliştirdi. Bu sistemin doğruluğu ve çok yönlülüğü, Nature Medicine dergisinde …