Şili, Küba, Venezuela ve Kolombiya’dan ABD’nin İran’a saldırısına tepki

Şili, Küba, Venezuela ve Kolombiya’dan ABD’nin İran’a Saldırısına Tepki

Şili, Küba, Venezuela ve Kolombiya, ABD’nin İran’daki üç nükleer tesise yönelik gerçekleştirdiği saldırılara tepki gösterdi.

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, ABD’nin İran’a düzenlediği saldırıyı kınadı.

Şili: Barışa İhtiyacımız Var

Nükleer enerji tesislerine yönelik saldırının uluslararası hukuk tarafından yasaklandığını belirten Boric, “Şili, ABD’nin gerçekleştirdiği bu saldırıyı kınıyor. Uluslararası insancıl hukuka her zaman saygı göstereceğiz. Güç, insanlık adına koyduğumuz kuralları ihlal etme yetkisi vermez, hatta ABD bile olsa. Barış talep ediyoruz ve barışa ihtiyacımız var.” dedi.

Küba: Geri Dönüşü Olmayan Sonuçlara Yol Açacak

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz Canel, ABD’ye tepki göstererek, Orta Doğu’daki çatışmanın tehlikeli bir şekilde tırmanmasını “şiddetle” kınadıklarını belirtti.

Canel, “Saldırganlık, Birleşmiş Milletler Şartı’nı ve uluslararası hukuku ciddi şekilde ihlal etmekte ve insanlığı geri dönüşü olmayan sonuçlara doğru sürüklüyor.” şeklinde konuştu.

Venezuela: Açık ve Yasadışı

Venezuela Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan açıklamada, ABD’nin İran’a saldırısının BM Şartı’nı, uluslararası hukuku ve devlet egemenliğine ilişkin temel ilkeleri “açık ve yasadışı” bir şekilde ihlal ettiği belirtildi.

Açıklamada, “İnsan hayatı ve bölgenin çevresel dengesi açısından ciddi riskler taşıyan nükleer tesislerin bombalanması, küresel istikrarı tehdit eden ve öngörülemez sonuçlara yol açabilecek son derece sorumsuz bir tırmanmadır. Bu durum, uluslararası barışa ciddi bir tehdittir.” denildi.

Venezuela’nın, İran halkıyla “dayanışma” içinde olduğu belirtilen açıklamada, “Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti, ABD ordusu tarafından, İsrail Devletinin talebi üzerine, İran’daki çeşitli hedeflere yönelik gerçekleştirilen bombardımanı kesinlikle kınamaktadır.” ifadelerine yer verildi.

Kolombiya: Derin Endişeyle Takip Ediyoruz

Kolombiya Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinden yapılan açıklamada, Orta Doğu’daki son gelişmelerin “derin” endişeyle takip edildiği vurgulandı.

Açıklamada, taraflara müzakere çağrısı yapılırken, “Kolombiya, özellikle BM Şartı’nda yer alan temel ilkelere aykırı olduğu durumlarda tek taraflı güç kullanımını reddeder. Ayrıca, nükleer silahların yayılmasının önlenmesinin küresel güvenliğin kilit bir unsuru olduğunu vurgularız. Uluslararası barış ve güvenliğin korunması ancak barışçıl çözümlerle mümkündür.” ifadelerine yer verildi.


ABD’nin İran’a Saldırısına Yanıt: Şili, Küba, Venezuela ve Kolombiya’dan Ortak Tepki


Netanyahu’dan Trump’a Teşekkür: ABD İran’ın Nükleer Tesislerini Vurdu

Related Posts

CHP kurultay davasında yeni gelişme

Son dakika… CHP kurultay davasında yeni gelişme yaşandı. Kurultay davası asliye ceza mahkemesinde görülecek. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı mahkemenin görevsizlik kararının kaldırıldığını duyurdu.

İsrail’den Mescid-i Aksa’da “düğün provokasyonu”

İsrail yönetimi, Filistin topraklarına el koyan İsraillilerin, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’nın avlusunda “düğün kutlaması” yapmasına izin verdi. Kudüs Valiliği, uygulamaya tepki gösterdi.

Trump iddialara dayanamadı: ‘İran’la konuşmuyorum!’

ABD Başkanı Trump, İran yaptığı görüşmeler hakkındaki söylentilere dayanamadı. Tahran’a herhangi bir teklif sunmadığını ve iddia edilen 30 milyar dolarlık fonun asılsız olduğunu belirtti. İran’la görüşmediğini vurguladı.

Trump’tan istihbarat raporu açıklaması! Demokratları ve gazeteciler suçladı

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırılar sonrası ortaya çıkan istihbarat raporunun sızdırılmasına ilişkin gazetecileri ve Demokrat siyasetçileri suçladı. Ayrıca gümrük tarifeleri ile ilgili de kritik açıklamalarda bulundu.

Ukrayna, anti-personel mayınlarının kullanımını yasaklayan Ottawa Sözleşmesi’nden çekildi

Ukrayna’nın, anti-personel mayınlarının kullanımını, depolanmasını, üretimini ve devredilmesini yasaklayan 1999 Ottawa Sözleşmesi’nden çekildiği öğrenildi.

400 yıllık mühürlü kapı açıldı: Arkeologlar gözlerine inanamadı

Fransa’nın Dijon kentinde bulunan ve 12. yüzyıldan kalma tarihi Saint-Philibert Kilisesi’nde yürütülen restorasyon çalışmaları, yüzyıllardır gün yüzüne çıkmamış karanlık bir sırrı ortaya çıkardı.