Şimşek’ten Hürmüz Boğazı açıklaması: Hazırız

İran Kaygıları Artıyor: Hürmüz Boğazı Kapatılabilir!

Orta Doğu’daki gerilimlerin artmasıyla birlikte, petrol arzında önemli bir rol oynayan Hürmüz Boğazı’nın İran tarafından kapatılabileceği endişeleri giderek artıyor. Bu durumun enerji krizine neden olabileceği konusundaki kaygılar da ön plana çıkıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, olası bir durumda artan jeopolitik gerginliklerin Türkiye ekonomisine olası etkilerini çok yönlü bir şekilde analiz ettiklerini ve muhtemel senaryoları detaylı bir şekilde değerlendirdiklerini açıkladı.

Şimşek, konuyla ilgili X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Piyasalardaki istikrar ve ekonomideki sağlıklı işleyişin devamı için kurumlarımızın güçlü bir şekilde işbirliği yaparak gerekli tedbirleri hızlı ve kararlı bir şekilde almaya hazır olduğunu” belirtti.

Şimşek’in paylaşımı şu şekilde:

“Artan jeopolitik gerginliklerin ekonomimize etkilerini çok boyutlu olarak analiz ediyoruz ve muhtemel senaryoları detaylı bir şekilde değerlendiriyoruz.

Piyasalardaki istikrarın ve ekonomimizdeki sağlıklı işleyişin devamı için kurumlarımız güçlü bir şekilde işbirliği yaparak gerekli tedbirleri hızlı ve kararlı bir şekilde almaya hazırdır.

Hürmüz Boğazı’nın kapanması durumunda ekonomimize yönelik spekülasyonlara itibar etmeyin. Programlarımız sayesinde ekonomimizin şoklara karşı direncini önemli ölçüde artırdık.

Enflasyonla mücadele konusunda kararlıyız ve dezenflasyonun devamı için gereken tüm adımları atmaya devam edeceğiz.”

HÜRMÜZ BOĞAZI’NIN ÖNEMİ

Hürmüz Boğazı, dünya enerji ticaretinde büyük bir rol oynayan, Basra Körfezi’ni Umman Körfezi’ne bağlayan kritik bir kanal. Günde yaklaşık 20 milyon varil petrol bu boğazdan geçiyor, bu da küresel petrol arzının yaklaşık üçte birine denk geliyor.

Bu önemli geçiş noktasının kapatılması, sadece bölgesel değil küresel düzeyde ciddi sonuçlar doğurabilir.

Uzmanlar, İran’ın boğazı kapatması durumunda enerji fiyatlarında önemli artışlar ve petrol tedarik zincirinde ciddi aksamalar yaşanabileceğini belirtiyorlar.

Ayrıca ABD ve Batılı ülkeler için Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasının bir ‘kırmızı çizgi’ olduğu ve bu adımın ekonomik etkilerinin yanı sıra askeri ve siyasi sonuçları olabileceği değerlendiriliyor.

Related Posts

Ruslar Türkiye’deki milyar dolarlık yatırımını elden çıkarıyor

Rusya’nın devlet nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa ettiği 25 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali’n yüzde 49 hissesini satmak için görüşmelerde bulunuyor.

Emeklilerin sabrı taştı! Sokağa iniyorlar hem de enflasyonun açıklanacağı gün!

Milyonlarca emekli hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında ayakta kalmaya çalışıyor. 3 Temmuz’da açıklanacak 6 aylık enflasyon farkı ile bir nebze rahatlamayı uman emekliler için ortaya .çıkan rakamlar iç açıcı değil. Üstelik 2 buçuk emekli …

Buğday hasadında sona yaklaşıldı: 7 bin ton rekolte bekleniyor

Menteşe İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Emirbeyazıt Mahallesi başta olmak üzere ilçe genelinde hububat üretiminin ekiminden hasadına kadar tüm aşamalarında çiftçilerin yanında yer aldı. 2025 yılı üretim sezonunda arpa, yulaf ve tritikale …

Euro Bölgesi’nin enflasyonu haziranda arttı

Eurostat verilerine göre Euro Bölgesi’nin haziran ayı enflasyonu yüzde 2 seviyesine yükseldi.

Altcoin piyasası çöküşte: 300 milyar dolar buhar oldu!

Bitcoin yükselişini sürdürürken altcoin piyasasında kayıplar derinleşti. Uzmanlar, yatırımcıları gelecekte kurumsal ilgi çekebilecek projelere yönelmeleri konusunda uyarıyor. Piyasanın yönü için kurumsal hamleler belirleyici olmaya devam ediyor.

Küresel piyasalarda gözler ECB’nin Merkez Bankacılığı Forumu’na çevrildi

ABD’nin yönetiminin korumacı ticaret politikası kapsamında attığı tarife adımlarının uzun ve ortam dönem etkilerine yönelik belirsizlik küresel ekonomi aktörlerinin odağında bulunmayı sürdürürken, Avrupa Birliği (AB) ve Japonya gibi ABD’nin önemli …