Astım hastalarının en çok yaptığı 5 hata

Astım Hakkında Bilgiler

Astım, polen, sigara dumanı, hava kirliliği ve stres gibi faktörlerin tetikleyebildiği yaygın bir hastalıktır. Dünya genelinde 260 milyondan fazla insan astım ile mücadele etmektedir. Hastalık özellikle gelişmemiş ve az gelişmiş ülkelerde yılda 450 bin kişinin hayatını kaybetmesine sebep olmaktadır.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Özdemir, astım hastalarının günlük yaşamlarında çeşitli sorunlarla karşılaştıklarını vurgulayarak, doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti. Hastalığa bağlı ölümlerin çoğunun önlenebilir olmasına rağmen düşük gelirli ülkelerde uygun tedaviye erişimin sınırlı olması ciddi sonuçlar doğurmaktadır.

Astımın yalnızca çocukluk çağında değil, her yaşta görülebileceğini belirten Özdemir, hastalığın bulaşıcı olmadığını ve inhaler tedavilerin bağımlılık yapmadığını söyledi. Tedavi ile kontrol altına alınmış astım hastalarının güvenle egzersiz yapabileceğini ifade etti.

“Etkili araçlardan biri, iltihabı baskılayan inhale ilaçlar”

Astım tedavisinde temel hedefin, semptomları azaltmak, yaşam kalitesini artırmak ve ölüm riskini en aza indirmek olduğunu belirten Özdemir, inhale ilaçların etkili bir araç olduğunu vurguladı. Global Astım Girişimi, herkesin etkili tedavilere ulaşabilmesi gerektiğini savunmaktadır.

Özdemir, Dünya Astım Günü’nün toplumsal farkındalık için önemli bir fırsat olduğunu belirtti; astımla yaşayanların eğitilmesi, semptomların tanınması ve doğru tedavi yöntemlerinin yaygınlaştırılmasının önemini vurguladı.

“Nefesi güçlendiren egzersizler önerilir”

Astımı tetikleyebilecek faktörleri sıralayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, hastalık hakkında doğru bilinen yanlışları ele aldı. Astımın alerjik reaksiyonlardan kaynaklanabileceği gibi egzersizle de tetiklenebileceğini belirtti.

İliaz, astım hastalarının düzenli ilaç kullanımına, egzersiz yapmaya ve tetikleyicilerden uzak durmaya özen göstermeleri gerektiğini ifade etti. Mevsim geçişleri ve solunum yolu enfeksiyonlarının astım semptomlarını artırabileceğine dikkat çekerek, grip ve zatürre aşılarının önerildiğini belirtti.

“Alerji testi yapılması önemli”

İliaz, astım tedavisinde kullanılan ilaçların sistemik yan etkilerinin minimal olduğunu ve kontrolsüz astımın tehlikelerine değinerek düzenli ilaç kullanımının önemine vurgu yaptı. Astım hastalarının hayvan tüyüne alerjik olup olmadığını öğrenmeleri gerektiğini belirtti.

Astım hastalarının yaşam kalitesini artırmak için doktor önerilerine uymaları, egzersiz yapmaları ve stresten uzak durmaları gerektiğini ifade eden İliaz, doğru bilgiye sahip olmanın önemini vurguladı.

Related Posts

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Canlı beyin dokusu hücrelerinde demansa çare aranıyor

Çağın en büyük sorunlarından olan unutkanlık, demans ve Alzheimer hastalıklarına karşı yeni çalışmalar denenmeye devam ediliyor. Bilim insanları demansı tedavi etme arayışını hızlandırmak için canlı insan beyin dokusu kullanmaya başladı. Doku kültürü çalışmalarından yararlanan deney ekibi dünyada bir ilki başardı.

Koronavirüsle Kalp Krizi Oranları Patladı!

Koronavirüs salgınıyla birlikte kalp krizlerinde patlama yaşanıyor. 25-44 yaş arasında kalp krizi geçiren kişi sayısı çığ gibi büyüyor. Peki neden? 

En zorlu tedavilerden birini Brezilyalılar çözdü: Tuhaf görünmesine rağmen sonuçları çok başka

İnsanlık tarihi boyunca yanık tedavisi, tıp dünyasının en zorlu alanlarından biri oldu. Bu ihtiyaca çözüm arayan Brezilyalı bilim insanları ise, doğanın sunduğu eşsiz bir kaynaktan ilham aldı: balık derisi.

Bu belirtiyi hafife almayın! 3 haftayı geçtiyse aman dikkat

Doç. Dr. Hatice Bengü Çobanoğlu, gırtlak kanserlerinin ilk belirtisinin yalnızca ses kısıklığı olabileceğini vurguladı. Doç. Dr. Çobanoğlu, 3 haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka hastaneye başvurulması gerektiğini belirtti.

Sakarya’da Uyuşturucu Operasyonu: 110 Gözaltı, 4 Tutuklama

Jandarmadan uyuşturucu operasyonu: 9 günde 110 kişi yakalandı, 4’ü tutuklandı SAKARYA – Sakarya’da jandarma ekiplerince 9 günde uyuşturucu kullanıcıları ve satıcılarına yönelik yapılan operasyonlarda gözaltına alınan 110 şüpheliden 4 tutuklandı …