Bakan Uraloğlu açıkladı: Geçiş ücreti yüzde 15 artırılacak

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Türk Boğazlarından Geçiş Ücretlerinde Artış

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren Türk boğazlarından uğraksız geçiş yapan gemiler için uygulanan ücretlerde artışa gideceğini duyurdu.

Bakan Uraloğlu’nun açıklamasına göre, Montrö Sözleşmesi kapsamında İstanbul ve Çanakkale boğazlarını uğraksız geçen gemilerden alınan ücretlerin hesaplanmasında kullanılan “altın frank” biriminin değeri yüzde 15 artırılarak 5,83 ABD dolarına yükseltilecek. Bu düzenleme, gemilerin net tonajı baz alınarak yapılacak hesaplamalarda geçerli olacak.

Her Yıl Düzenli Olarak Artırılıyor

Bakan Uraloğlu, güncelleme işleminin Cumhurbaşkanı Kararı ile 2022 yılında başlatılan tarife revizyonlarının dördüncü adımı olduğunu belirterek, “39 yıl boyunca 0,8 dolar seviyesinde sabit kalan altın frank değerini her yıl düzenli olarak artırıyoruz. Bu yılki artış ile 2022 öncesine göre geçiş için tahsil edilen tahlisiye, fener ve sağlık bedellerini ABD doları cinsinden 7,2 kat yükseltmiş olacağız.” şeklinde konuştu.

“Sürekli Geliştirmeye Devam Etmekteyiz”

Altın frank değerinin revize edilmesiyle maliyetlerin daha adil şekilde yansıtılacağını belirten Uraloğlu, “Bu artış Türk boğazlarında verdiğimiz kamu hizmetlerinin sürdürülebilirliğini desteklemesi açısından oldukça kıymetli. Tahsil ettiğimiz bu ücretlerle dünyanın en riskli dar su yollarından olan Türk boğazlarımızda, deniz emniyeti ve güvenliğini sağlamanın yanı sıra çevre emniyetini artırmak için gerekli altyapılarımızı ve gemi trafik izleme sistemlerimizi sürekli geliştirmeye devam etmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

“Kurallara Uygun Olarak Korumaya Azimle Devam Edeceğiz”

2024 yılında İstanbul ve Çanakkale boğazlarından ücretlere tabi 51 bin 58 uğraksız gemi geçişi olduğunu belirten Uraloğlu, bu gemilerden toplam 227,4 milyon dolar tahsil edildiğini açıkladı. Uraloğlu, “Bu rakam, Türk boğazlarının yönetilebilmesi için ne kadar yüksek bir maliyet gerektiğini de ortaya koyuyor. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da ülkemizin hak ve menfaatlerini uluslararası kurallara uygun olarak korumaya azimle devam edeceğiz.” dedi.

Related Posts

Altcoin piyasası çöküşte: 300 milyar dolar buhar oldu!

Bitcoin yükselişini sürdürürken altcoin piyasasında kayıplar derinleşti. Uzmanlar, yatırımcıları gelecekte kurumsal ilgi çekebilecek projelere yönelmeleri konusunda uyarıyor. Piyasanın yönü için kurumsal hamleler belirleyici olmaya devam ediyor.

Küresel piyasalarda gözler ECB’nin Merkez Bankacılığı Forumu’na çevrildi

ABD’nin yönetiminin korumacı ticaret politikası kapsamında attığı tarife adımlarının uzun ve ortam dönem etkilerine yönelik belirsizlik küresel ekonomi aktörlerinin odağında bulunmayı sürdürürken, Avrupa Birliği (AB) ve Japonya gibi ABD’nin önemli …

4 projesinde yeni kampanya başladı

Özak GYO, ‘Doğru zaman, doğru proje’ kampanyası ile bankasız, kefilsiz, 1.79 faiz oranıyla projelerinden alım fırsatı sunduğunu duyurdu.

Alışveriş kuralları sil baştan! İade süresi değişiyor

Ticaret Bakanlığının yeni yönetmelik taslağına göre doğrudan satışlarda tüketiciler, satın aldıkları ürün ya da hizmetten 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayabilecek.

“Trump, Fed’in başına geçecek ismi açıklayacak” iddiası piyasaları çalkaladı!

ABD Başkanı Donald Trump’ın, görev süresi 11 ay daha sürecek olan Fed Başkanı Jerome Powell yerine geçecek ismi belirlemek için harekete geçtiği öne sürüldü. Wall Street Journal (WSJ) kaynaklı habere göre Trump, yeni Fed başkanını eylül ya da ekim …

Kirazda tane hesabı devri! 3 adet kiraz 1 ekmekten pahalı

Muğla Datça’da satılan Napolyon kirazının tanesi neredeyse altın değerinde. Kilosu 600 TL’ye ulaşan kirazın yalnızca 3 tanesi 18 TL’ye satılırken, ilçede bir ekmek 15 TL’ye alınabiliyor. Artık meyve değil, adeta vitrinlik bir lüks tüketim ürünü …