‘Don felaketinin hasarı şimdiden fiyatlara yansıdı’

Belce ÖRÜ

Meyve sebze enflasyonunun ülkemizde yüksek seyrettiği ve çiftçilerin maliyetlerden şikayet ettiği bir dönemde don felaketi beklenmedik bir durum oldu. 36 ilde üreticiler, afet hali ilan edilmemesine tepki gösterdi ve devlet desteğinin önemine vurgu yaptı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, İstanbul’un don felaketinden doğrudan etkilenmemesine rağmen talep nedeniyle lojistik sıkıntılar yaşandığını belirtti.

Kapıkıran, “Hasat döneminde, rekoltenin farklı ürünlerde yüzde 30 ila yüzde 90 arasında düşeceğini tahmin ediyoruz. En fazla zarar gören ürün kayısı oldu. Elmanın fiyatı rafta şimdiden 100 lirayı aştı. Talebin sabit kalması durumunda, rekolte düşüşü kadar zam beklenmeli. İthal edilen ürünlerde döviz kuru da fiyatları etkileyecektir” dedi.

1 YILDA 2. DON

TMMOB Adana Şube Başkanı Ahencen Tayakası ise, “Zaten 21-25 Şubat tarihleri arasında çok ciddi bir ilkbahar don olayı yaşamıştık. Narenciye ve kışlık sebzelerde büyük zararlar meydana geldi. İhracat için ayrılan ürünler iç piyasaya sürüldü” şeklinde konuştu. Bursa Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Sayın İsmail Altınkaya ise, “Hava ısındıkça hasarın boyutu daha net anlaşılacak ancak hemen hemen her bölgede ciddi zararlar var” ifadelerini kullandı.

Çiftçinin borçları ertelenmeli

Murat Kapıkıran, “Tarımsal afet ilan edilmeli ve iklim değişikliğinin etkisi yüzünden bu sene ürünler erkenden don tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Meteoroloji zirai don uyarısı yapmış olabilir ama çiftçiler için gerekli önlemler alınmalı. Don felaketinden etkilenen bölgelerde faaliyet gösteren çiftçilerin borçlarının ertelenmesi şart. Aksi takdirde aynı bölgelerde tarım yapmak neredeyse imkansız hale gelebilir” diye konuştu.

Related Posts

Trump’tan yapay zeka hamlesi: Biden’ın kısıtlamalarını kaldırıyor!

ABD Başkanı Donald Trump, yapay zeka çiplerinin ihracatını sınırlandıran Biden dönemine ait düzenlemeyi iptal etmeye hazırlanıyor. Ticaret Bakanlığı, Biden’ın “aşırı bürokratik” kurallarının yerine Amerikan inovasyonunu destekleyen yeni ve sade bir düzenleme getirileceğini açıkladı.

Yüzde 35 zam yetmedi yüzde 70 istediler, yolu kestiler

TÜPRAŞ’ta toplu sözleşme sürecinde işçiler, pazarlığa yüzde 70 ile başlayan sendikanın yüzde 35’e razı gelmesine tepkili. Kocaeli’de 1500, diğer illerle birlikte 4 bin çalışanı ilgilendiren TÜPRAŞ’ta, örgütlü sendika Petrol-İş’in kabul ettiği anlaşma …

CHP’li Genç: Devlet her 1 liralık faiz gelirine karşılık yaklaşık 16 lira faiz ödemesi yapmakta

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Hazine’nin faiz gideri ile ilgili, “Mart ayında faiz gelirleri 9 milyar 879 milyon TL olurken, faiz giderleri tam 160 milyar 710 milyon TL olmuştur. Yani devlet, her 1 liralık faiz gelirine karşılık yaklaşık 16 lira faiz ödemesi yapmaktadır” dedi.

2025 büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatları açıklandı: Diyanet ve Kızılay vekalet bedelleri ne kadar oldu?

2025 Kurban Bayramı yaklaşırken, Diyanet ve Kızılay’ın vekaletle kurban kesim bedelleri açıklandı. Büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatları da netleşti. Kişiler, kurban ibadetlerini yerine getirmek için güncel fiyatları araştırıyor. 2025 Kurbanlık vekalet bedelleri ne kadar oldu?

Brent petrolün varili 61,05 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 61,05 dolardan işlem görüyor

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez: ‘Meyve sebze fiyatları bu sene gıda arz açığı nedeniyle daha da yüksek olacak’

ZMO Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçen ay yaşanan zirai don olaylarının hasar tespit çalışmalarını hala açıklamadığına dikkat çekerek, “Yüzde 100’e varan hasarda eğer bu yıl çiftçinin cebine hiçbir gelir girmeyecekse ve yaptığı harcamaların karşılığını bile alamıyorsa bu önümüzdeki yılda hepimizin tüketmesi gereken sebze ve meyveler için çok ciddi sorunlara yol açacaktır. Meyve fiyatları zaten yüksekti, bu sene gıda arz açığı nedeniyle daha da yüksek olacak. İhracat kalemlerimizde düşüş olacak” dedi.