Dünyada sivrisineklerin yaşamadığı tek ülke!

İzlanda Sivrisineksiz Yazlar Sunuyor: Nasıl Mümkün?

Yaz aylarını sivrisineklerden endişe etmeden geçirmek düşündüğünüzden de yakın! Dünyada bu huzuru yaşayabileceğiniz tek ülke: İzlanda.

Uluslararası UIS Journal’ın haberine göre, sivrisineklerin yaşamadığı tek ülke olan İzlanda, eşsiz doğa koşulları sayesinde bu böceklerden tamamen arınmış durumda.

Milyonlarca insan yaz aylarında sivrisineklerle uğraşırken, İzlandalılar bu sorundan tamamen uzak bir yaşam sürdürüyor. Bu nasıl mümkün oluyor dersiniz?

Sivrisineklerin İzlanda’da Barınamamasının 3 Bilimsel Nedeni

1. Soğuk ve Değişken Okyanus İklimi

İzlanda’nın sert okyanus iklimi, sivrisinekler için uygun olmayan şartlar oluşturuyor. Uzun ve dondurucu kışlar, larvaların gelişimi için gereken su kaynaklarını buzla kaplıyor. Ayrıca yaz aylarında hava sıcaklıklarındaki ani düşüşler, larva ve yumurtaların hayatta kalmasını neredeyse imkânsız hale getiriyor.

2. Temiz ve Sürekli Akıntılı Su Kaynakları

Sivrisinekler, genellikle durgun ve kirli sularda ürerler. Fakat İzlanda’da akarsular ve göller hem temiz hem de hareketlidir. Ülkede durgun su alanlarının neredeyse hiç olmaması, sivrisineklerin üremesi için gerekli ortamın oluşmasını engelliyor.

3. Ani Sıcaklık Değişimleri

İzlanda’da sıcaklıklar sadece soğuk değil, aynı zamanda öngörülemeyen bir şekilde değişken. Yaz aylarında bile gündüz ve gece sıcaklıkları arasında büyük farklar yaşanabiliyor. Bu dengesizlik, sivrisineklerin yaşam döngülerini bozarak hayatta kalmalarını zorlaştırıyor.

Related Posts

500 bin kişilik bir medeniyet sulara gömüldü: Bilim insanları şimdi peşinde

Bir sabah uyandığınızda evinizin, mahallenizin hatta tüm ülkenizin okyanus tarafından yutulduğunu düşünün… Kulağa bilim kurgu gibi gelse de, bu sahne binlerce yıl önce gerçekten yaşandı.  Son bulgular, bu kayıp topraklarda bir zamanlar yarım milyondan fazla insanın yaşadığını gösteriyor.

Neandertallerin modern insanlarla nerede çiftleştiği ortaya çıktı!

Bilim insanları, Neandertaller ile modern insanların Güneybatı Asya’daki Zagros Dağları’nda melezleştiğini ortaya çıkardı. Yapılan ekolojik modellemeler, bu bölgenin iki türün genetik etkileşim kurduğu kilit noktalardan biri olduğunu gösteriyor.

Yapay Zeka, satrançta 1970’lerden kalma Atari 2600’e yenildi

OpenAI’ın son model yapay zekâsı, sadece 8-bit’e sahip olan 28 yıllık cihazın mantığına kafa tutamadı.

İşte dünyanın en hızlı yılanı: Saatte 40 km hıza çıkıyor

Kara mambanın saatte 19 km/sa ile hız rekoru kırdığı düşünülürken, yeni bulgular gerçeği bambaşka bir boyuta taşıdı.

Nvidia, %92 pazar payı ile GPU pazarında rekor kırdı

Sert eleştirilere rağmen milyonlarca RTX 50 serisi grafik kartı satılırken, rakip satışları ise milyon barajına takıldı.

Cilt hastalıklarında yapay zeka devrimi

Melbourne’deki Monash Üniversitesi, Brisbane’deki Queensland Üniversitesi ve Viyana Tıp Üniversitesi’nden araştırmacılar, PanDerm isimli yeni bir yapay zekâ sistemini geliştirdi. Bu sistemin doğruluğu ve çok yönlülüğü, Nature Medicine dergisinde …