İşte dünyanın en hızlı yılanı: Saatte 40 km hıza çıkıyor

Uçan Yılanlar, Kara Mamba ve Çöl Çıngıraklı Yılanından Daha Hızlı Çıkıyor!

Kara mamba ve çöl çıngıraklı yılan gibi “karadaki şampiyonlar”ın hızı övgü alıyor. Ancak, biyologlar gerçek zaferin ağaçların arasında süzülerek saatte 40 km’ye varan süratlere ulaşabilen uçan yılanlarda olduğunu düşünüyor.

Forbes için yazdığı makalede biyolog Scott Travers, çoğu kara yılanının yalnızca saatte 3,5 km hıza ulaşabildiğini belirtiyor. Kara mamba 19 km/sa ile öne çıksa da gerçek dünya rekorunun “flying snake” adıyla bilinen Chrysopelea cinsine ait olduğunu vurguluyor.

“Cennet uçan yılanı” (Chrysopelea paradisi) gövdedeki dalga benzeri hareketiyle adeta havada yüzer gibi süzülüyor ve 30 metreden fazla mesafe kat ederken saatte 40 km hıza ulaşabiliyor. Bu başarı, vücudunun yanları açılarak oluşturduğu ince “kanat” sayesinde mümkün oluyor.

Chrysopelea’nın en ünlüsü olan bir diğer tür olan “altın uçan yılan” ise havadaki manevraları sesli bir sincabın hız ve hassasiyetiyle gerçekleştiriyor. Endonezya’nın Moluk adalarında yaşayan Chrysopelea pelias ise 25 m’ye kadar uzun süzülmeleriyle, bu adaptasyonun en eski örneklerinden birini sunuyor.

Bu uçan yılanlar kara mamba kadar tehlikeli olmasa da, zehirlerinin zayıf olması mekanik olarak evrimde ne kadar büyük bir adım atıldığını gösteriyor. Yerden sürünmek yerine havada dalga çizerek “uçmayı” tercih eden Chrysopelea türleri, bilim insanlarına göre “dünyanın en hızlı yılanları” unvanını hak eden canlılar arasında yer alıyor.

Related Posts

Dünyada sivrisineklerin yaşamadığı tek ülke!

Yaz aylarının en can sıkıcı sorunlarından biri olan sivrisinek ısırıkları, çoğu insan için tatil keyfini gölgeleyen bir detay. Ancak bu rahatsızlığı hiç yaşamayan bir ülke var: İzlanda. Kuzey Atlantik’in ortasındaki bu benzersiz ada ülkesi, dünyada sivrisineklerin yaşamadığı tek yer olma unvanına sahip.

Neandertallerin modern insanlarla nerede çiftleştiği ortaya çıktı!

Bilim insanları, Neandertaller ile modern insanların Güneybatı Asya’daki Zagros Dağları’nda melezleştiğini ortaya çıkardı. Yapılan ekolojik modellemeler, bu bölgenin iki türün genetik etkileşim kurduğu kilit noktalardan biri olduğunu gösteriyor.

Yapay Zeka, satrançta 1970’lerden kalma Atari 2600’e yenildi

OpenAI’ın son model yapay zekâsı, sadece 8-bit’e sahip olan 28 yıllık cihazın mantığına kafa tutamadı.

Nvidia, %92 pazar payı ile GPU pazarında rekor kırdı

Sert eleştirilere rağmen milyonlarca RTX 50 serisi grafik kartı satılırken, rakip satışları ise milyon barajına takıldı.

Cilt hastalıklarında yapay zeka devrimi

Melbourne’deki Monash Üniversitesi, Brisbane’deki Queensland Üniversitesi ve Viyana Tıp Üniversitesi’nden araştırmacılar, PanDerm isimli yeni bir yapay zekâ sistemini geliştirdi. Bu sistemin doğruluğu ve çok yönlülüğü, Nature Medicine dergisinde …

Doğada bir ilk: Tuhaf hayvanlar ‘dev’ kule yaptı

Bilim insanları, doğada ilk kez nematod adı verilen mikroskobik solucanların topluca hareket ederek “kule” şeklinde yapı oluşturduğunu gözlemledi. Almanya’nın Konstanz kentindeki meyve bahçelerinde çekilen görüntüler, daha önce sadece laboratuvar ortamında gözlemlenmiş olan bu sıra dışı davranışın doğada da gerçekleştiğini ortaya koydu.