Sahte “evden çalışma” ilanları kimliğinizi çalıyor

Sahte Ödül ve Dolandırıcılık Mesajlarına Dikkat!

İnternet kullanıcıları, son zamanlarda iş ve yatırım, sahte ödüller ve çekilişler, abonelik dolandırıcılıkları gibi pek çok farklı türde dolandırıcılık yöntemleriyle karşı karşıya kalıyor. Uzmanlara göre, gerçek gibi görünen vaatler karşılığında, kişisel kimlik bilgileri ve banka hesap bilgileri ele geçiriliyor ve dolandırıcılar tüketicileri mağdur ediyor.

Tüketici Konfederasyonu Siber Güvenlik Komisyonu Başkanı Muharrem Baki, tüketicilerin son dönemde belirli miktarlar karşılığında uzaktan çalışma vaadiyle dolandırıldığını belirtti. Baki, bu tür dolandırıcılıkların artık dijital ortamda yaygınlaştığını vurgulayarak, sosyal mühendislik tabanlı dolandırıcılık yöntemlerinin tüketicileri hedef aldığını açıkladı.

Sosyal medya platformlarında “evden çalışarak para kazan”, “anket doldurarak para kazan”, “yurtdışında bir firma adına temsilcilik yapar mısınız?” gibi mesajların tüketicilere ulaştığını belirten Baki, bu tür mesajların doğruluğunun araştırılması ve şirket bilgilerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Baki, tüketicilerin dolandırıldığını kanıtlamak için ekran görüntüleri ve para transfer kayıtlarını saklamaları gerektiğini ve mağduriyet yaşandığında yetkililere şikayette bulunmaları gerektiğini önemle vurguladı.

Kişisel Bilgilerinizi Koruyun!

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün de son dönemde artan dolandırıcılık vakalarına dikkat çekerek, tüketicilerin anlık tekliflere kapılarak kişisel bilgilerini paylaşmamaları gerektiğini belirtti. Dolandırıcıların kişisel bilgilere erişerek kredi kartı bilgileri üzerinden işlem yapabildiğine dikkat çeken Ergün, mağduriyet yaşayan kişilerin adli mercilere başvurmalarının önemli olduğunu söyledi.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, e-ticaret platformlarında sahte beğeniler için yapılan ödemelere dikkat çekerek, tüketicilerin cazip görünen tekliflere inanmamaları gerektiğini vurguladı. Kırık, internet üzerinden bilgi isteyen kişilere itibar edilmemesi gerektiğini ve bu tür mesajların emniyet güçlerine bildirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

AB’den ABD’ye 95 milyar avroluk misilleme hazırlığı

Avrupa Birliği (AB), ABD’nin tarifelerine misilleme olarak yaklaşık 95 milyar avro değerinde ürüne vergi getirmeyi planlıyor.

Merkez Bankası rezervleri belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 2 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 519 milyon dolar azalışla 138 milyar 532 milyon dolara geriledi.

Seyşeller’de ÜFE yükseldi

Seyşeller’de tüketici fiyat endeksi (TÜFE), 2025 yılının Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0.08 oranında yükseldi. Bu artış, Mart ayında kaydedilen yüzde 0.04’lük düşüşün ardından geldi. Enflasyondaki bu yukarı yönlü hareketin ana nedeni, balık …

Trump’tan yapay zeka hamlesi: Biden’ın kısıtlamalarını kaldırıyor!

ABD Başkanı Donald Trump, yapay zeka çiplerinin ihracatını sınırlandıran Biden dönemine ait düzenlemeyi iptal etmeye hazırlanıyor. Ticaret Bakanlığı, Biden’ın “aşırı bürokratik” kurallarının yerine Amerikan inovasyonunu destekleyen yeni ve sade bir düzenleme getirileceğini açıkladı.

Yüzde 35 zam yetmedi yüzde 70 istediler, yolu kestiler

TÜPRAŞ’ta toplu sözleşme sürecinde işçiler, pazarlığa yüzde 70 ile başlayan sendikanın yüzde 35’e razı gelmesine tepkili. Kocaeli’de 1500, diğer illerle birlikte 4 bin çalışanı ilgilendiren TÜPRAŞ’ta, örgütlü sendika Petrol-İş’in kabul ettiği anlaşma …

CHP’li Genç: Devlet her 1 liralık faiz gelirine karşılık yaklaşık 16 lira faiz ödemesi yapmakta

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Hazine’nin faiz gideri ile ilgili, “Mart ayında faiz gelirleri 9 milyar 879 milyon TL olurken, faiz giderleri tam 160 milyar 710 milyon TL olmuştur. Yani devlet, her 1 liralık faiz gelirine karşılık yaklaşık 16 lira faiz ödemesi yapmaktadır” dedi.