AB, 5. nesil muharebe tankı için FMBTech projesini başlattı




Avrupa Birliği (AB) üyesi 13 ülke ve Norveç’in yer aldığı dev bir konsorsiyum, modern hibrit savaş koşullarına uyum sağlayacak yeni tank teknolojileri geliştirmek amacıyla “Mevcut ve Gelecekteki Ana Muharebe Tankları Teknolojileri” (FMBTech) adlı projeyi başlattı.

Yeni nesil tanklar için adımlar atılıyor

Üç yıl sürecek FMBTech projesi, mevcut ana muharebe tanklarının (MBT) performansını, zırh korumasını ve maliyet verimliliğini artırmayı hedefliyor. Aynı zamanda gelecek — yani 5. nesil — muharebe tanklarının altyapısını oluşturacak modüler teknolojilerin geliştirilmesi de projenin kapsamında yer alıyor.

Projenin liderliğini Fransız savunma devi Thales üstlenirken, konsorsiyumda Avrupa’nın çeşitli bölgelerinden 26 farklı firma bulunuyor. Katılımcı firmalar arasında küçük ve orta ölçekli işletmelerin yanı sıra araştırma ve teknoloji odaklı kuruluşlar da mevcut. Proje, Avrupa’nın savunma sanayisinde söz sahibi olan ülkelerden olan Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Polonya‘dan destek görüyor.

FMBTech projesi, 2023 yılında Avrupa Savunma Fonu (EDF) desteğiyle hayata geçirildi. Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen EDF, savunma araştırma-geliştirme projelerine destek sağlayarak FMBTech projesine yaklaşık 21 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı. Toplamda 7,3 milyar euro bütçesi bulunan EDF, 2021–2027 döneminde Avrupa ülkeleri arasında iş birliğini desteklemeyi ve savunma kabiliyetlerini geliştirmeyi amaçlayan pek çok projeye kaynak sağlamaktadır. Bu bütçenin 2,7 milyar euroluk kısmı ortak araştırmalara ayrılırken, 5,3 milyar euroluk kısmı ise savunma kabiliyetlerinin birlikte geliştirilmesine ayrılmış durumda.

Related Posts

Amazon’dan depo otomasyonunda çığır açan yenilik

Amazon, depo otomasyonunda önemli bir kilometre taşına ulaşarak bünyesindeki robot sayısını bir milyona çıkardı. Şirket, bu büyük sayının yanı sıra, robot filolarının verimliliğini artıracak yeni nesil üretken yapay zeka modeli DeepFleet’i de tanıttı …

500 bin kişilik bir medeniyet sulara gömüldü: Bilim insanları şimdi peşinde

Bir sabah uyandığınızda evinizin, mahallenizin hatta tüm ülkenizin okyanus tarafından yutulduğunu düşünün… Kulağa bilim kurgu gibi gelse de, bu sahne binlerce yıl önce gerçekten yaşandı.  Son bulgular, bu kayıp topraklarda bir zamanlar yarım milyondan fazla insanın yaşadığını gösteriyor.

Dünyada sivrisineklerin yaşamadığı tek ülke!

Yaz aylarının en can sıkıcı sorunlarından biri olan sivrisinek ısırıkları, çoğu insan için tatil keyfini gölgeleyen bir detay. Ancak bu rahatsızlığı hiç yaşamayan bir ülke var: İzlanda. Kuzey Atlantik’in ortasındaki bu benzersiz ada ülkesi, dünyada sivrisineklerin yaşamadığı tek yer olma unvanına sahip.

Neandertallerin modern insanlarla nerede çiftleştiği ortaya çıktı!

Bilim insanları, Neandertaller ile modern insanların Güneybatı Asya’daki Zagros Dağları’nda melezleştiğini ortaya çıkardı. Yapılan ekolojik modellemeler, bu bölgenin iki türün genetik etkileşim kurduğu kilit noktalardan biri olduğunu gösteriyor.

Yapay Zeka, satrançta 1970’lerden kalma Atari 2600’e yenildi

OpenAI’ın son model yapay zekâsı, sadece 8-bit’e sahip olan 28 yıllık cihazın mantığına kafa tutamadı.

İşte dünyanın en hızlı yılanı: Saatte 40 km hıza çıkıyor

Kara mambanın saatte 19 km/sa ile hız rekoru kırdığı düşünülürken, yeni bulgular gerçeği bambaşka bir boyuta taşıdı.